dimarts, de setembre 25, 2007

mirant cap al futur

En aquest darrer capítol de la comissió pro-restauració del temple parlarem un poquet del projectes de futur que tenim, d'aquelles coses que ens agradaria fer, que considerem que estan molt velles i a les que s'haurien de prestar una miqueta més d'atenció. I amb açò s'acaba el cicle "visca el patrimoni de vilafranca". Espero haver-vos apropat un poquet més a ell, a l'activitat de la comissió i amb un poc de sort haver picat a algú per a que s'apunte. Les coses que té el poble bé s'ho valen, no?


SANEJAMENT DEL SÒL I INSTAL·LACIÓ DE CALEFACCIÓ.
El sòl que hi ha actualment a l’església està molt fet malbé. La seua fusta, que prové de les bastides que va gastar Mossén Joan per a la rehabilitació que es va fer després de la guerra, està corcada i podrida i en molts llocs trencada. El proper projecte que té la Comissió és el de canviar aquest sól i colocar-ne un de nou que jugue amb la pedra (al llarg de la via sacra) i la terra cuita (a la resta de la planta).




TORRE DE CONJURAR.
La Torre de Conjurar és una torre única i amb merlets situada sobre l’espai inicial de la sagristia major, que possiblement es va alçar en substitució d’una anterior. Data de les darreries del S.XVI.
S’ha fet un projecte de rehabilitació i adeqüació del seu espai per a un museu. El Ministeri de Foment ha concedit una subvenció de 187.569 € per a la seua realització.




NETEJA DE FAÇANES I PORTES.
A l’exte rior de l’església trobem algunes de les seues parts més importants, les dues portes d’accés, que representen un dels primers exemples de renaixement espanyol (S.XVI).
L’estat actual d’aquestes exigís un tractament de neteja, recuperació i consolidació, ja que l’edat de les pedres, la climatologia, els mals usos i les obres han fet que es troben en molt mala situació.
El treball es centrarà bàsicament en estudiar i analitzar les portes, netejar-les i consolidar-les, així com reintegrar i reposar les peces que manquen i protegir tots els seus elements.


El projecte de la porta principal costa 34.580 € i l’assolirà la fundació “En Blasc D’Alagó” i el de la porta lateral costa a 18.988,40€, dels quals tenim aparaulada una aportació de 10.000€.



NETEJA DE L’INTERIOR.